Vruchtbare kringloop, bodem voor de toekomst!

Webinar 4/4 KLIMEA: Verminderen van hittestress bij koeien

Deel dit bericht

Welke maatregelen dragen bij aan minder hittestress bij koeien? Bertho Boswerger van ForFarmers ging hier op in tijdens het vierde en laatste KLIMEA-lunchwebinar op donderdag 4 juli. Melkveehouder Barbara Thomassen uit Ruurlo vertelde vervolgens over haar ervaringen en aanpassingen in de praktijk.

Webinar 3 terugkijken? Klik hieronder.Volgens Bertho Boswerger, innovatiemanager Herkauwers bij ForFarmers, leidt bij een hoge luchtvochtigheid en een lage temperatuur al tot hittestress bij koeien.
Boswerger lichtte toe wat er gebeurt als een koe last heeft van hittestress. Ook benadrukte hij dat de gevolgen niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn optreden. ‘De gevolgen voor een ongeboren kalf kunnen groot zijn. Voorbeelden zijn mindere groei, lagere melkgift en een lager geboortegewicht. En vergeet bij hittestress de droogstaande koeien niet.’


Melkveehouder Barbara Thomassen heeft samen met haar partner Jeroen Toevank een melkveebedrijf in Ruurlo. Ze vertelde waarom ze maatregelen hebben genomen tegen hittestress. ‘We zagen minder robotbezoeken, slechtere klauwen en een dalende melkproductie. Ook werden inseminaties minder succesvol en ging de opstart van verse koeien moeizaam.

Wat doen ze nu om hittestress tegen te gaan? ‘We zetten de ventilatoren aan als het buiten 17 graden Celcius is. We hebben een mestmuis met waterspray, sproeiers achter het voerhek en een druppelslang boven de roosters. Ook kregen de kalveriglo’s een dak. Hiermee proberen wij hittestress-effecten te verminderen.’
Thomassen ging ook in op voermaatregelen en toekomstplannen.


Tijdens het webinar werden een aantal pollvragen voorgelegd over onder andere het voorkomen van hittestress en welke maatregelen worden toegepast.Bekijk hier de andere drie webinars terug: