VKA biedt voor haar leden een leerprogramma aan. Naast het leren met collega melkveehouders in een vaste studiegroep met vaste begeleider zijn er inspiratiebijeenkomsten en themabijeenkomsten Graag geven we een indruk van de VKA themabijeenkomsten in een serie korte videopresentaties waar een deelnemer en betrokken expert aan het woord komt. De video’s geven een interessant inkijkje in wat onderwerpen van gesprek zijn tijdens de bijeenkomst, wat de ervaringen van deelnemers zijn en welke inbreng de specialist heeft.
‘Verdieping koe in kringloop’’
De derde video uit de serie van in totaal vier gaat over de thema-bijeenkomst ‘Verdieping koe en kringloop.’ Lochemse melkveehouder Henk van Binsbergen zet uiteen wat zijn motivatie is voor deelname aan deze VKA-themabijeenkomst en welke onderwerpen ter sprake kwamen.
‘Dit onderwerp speelt natuurlijk volop. Ventilatie en hittestress waren bijvoorbeeld onderwerpen die ter sprake kwamen, net als het voorkomen van slepende melkziekte, ernstige klinische mastitis en vruchtbaarheids- en klauwproblemen. Meedoen aan deze bijeenkomst geeft mij bepaalde inzichten en houdt me scherp. Een waardevol en praktisch thema waar wij op ons bedrijf direct mee aan de slag kunnen.’
De praktische insteek is exact wat rundvee-dierenarts Ryan van Egmond van de GD nastreeft. Samen met zijn collega Linda van Wuyckhuise verzorgt hij de themabijeenkomsten.
‘Koeien moeten op een efficiënte manier melk en vlees maken van ruwvoer. Dan gaan ze efficiënt met alle grondstoffen uit de kringloop om. Daar heb je gezonde dieren voor nodig. We gaan tijdens de bijeenkomst onder andere in op welke factoren van belang zijn om ruwvoer en krachtvoercomponenten tot waarde te maken van melk en vlees. Hoe krijg je zoveel mogelijk ruwvoer in je koeien? Wat zijn hierbij kritische factoren? Hoe belangrijk is het meten hoeveel de koeien opnemen? Het mooie is dat deelnemers aan de slag op basis van bedrijfseigen cijfers.
Bekijk hieronder de video:
Ook van de andere drie themabijeenkomsten zijn video’s gemaakt waarbij ervaring en kennis van een boer en expert aan bod komen. Deze worden gedeeld in de Praktijkflits en op de website www.vruchtbarekringloopachterhoek.nl