Vruchtbare kringloop, bodem voor de toekomst!

VKA-studiegroepbegeleiders komen samen en blikken vooruit

Deel dit bericht

De aftrap van het nieuwe VKA-leerseizoen vindt plaats tijdens Loeren bij de Boeren, op vrijdag 15 september. Met de VKA-studiegroepbegeleiders vond eerder al een bijeenkomst plaats waarin het jaarthema en hoe we nu met elkaar leren aan de orde kwamen. Ook is de inhoud van de bijeenkomsten in oktober besproken.

Jaarthema: Het nieuwe bemesten

Het jaarthema waar de VKA het komende leerseizoen mee aan de slag gaat en dat in elke bijeenkomst in meer of mindere mate terug zal komen is ‘Het nieuwe bemesten’.Met een afbouw van de derogatie de komende jaren, in sommige gebieden is deze zelfs al afgebouwd, zal dit thema voor ieder bedrijf belangrijk zijn. Het thema gaat echter nog breder, ook bijvoorbeeld de wijze van mest toedienen en het moment van bemesten komen aan de orde.

Versnellen op klimaat

Tijdens de onlangs gehouden bijeenkomst met de VKA-studiegroepbegeleiders nam Onno van Eijk de begeleiders mee in de vragen: hoe leren we van elkaar en hoe willen we nu en in de toekomst leren met elkaar? Ook ging hij met de groep in op de vraag hoe de kennis die we uitrollen voor de leden interessant en praktisch toepasbaar blijft.

In de oktoberbijeenkomsten gaat de VKA gezamenlijk de verdieping maken op het thema ‘versnellen op klimaat’, gericht op de ruwvoerteelt.
Deze bijeenkomsten organiseert de VKA samen met FrieslandCampina en ForFarmers. De groepen bezoeken een FrieslandCampina Foqus planet-bedrijf en gaan daar zowel met de theorie als de praktijk aan de slag onder begeleiding van de VKA-studiegroepbegeleiders en ForFarmers*.

Binnenkort zal er op onze website meer informatie te vinden zijn over de Foqus planet-bedrijven.

*Voor de extensieve VKA-studiegroep zal dit een expert van AgruniekRijnvallei zijn.