Vruchtbare kringloop, bodem voor de toekomst!

VKA kijkt terug op afwisselende en inhoudelijke Inspiratiebijeenkomst 

Deel dit bericht


De VKA kijkt terug op een gevarieerde en interessante Inspiratiebijeenkomst vorige week in Lichtenvoorde. Een volle zaal met (leden)-boeren, VKA-relaties en partners, een goede sfeer en inhoudelijke interactie vanuit het publiek met de vier sprekers én VKA-bestuursleden maakten de VKA-avond tot een geslaagde en inspirerende bijeenkomst.


Anouk Hemmink maakte voor de VKA een leuke aftermovie:
De VKA mocht een kleine tweehonderd aanwezigen verwelkomen tijdens de Inspiratiebijeenkomst bij zaal ‘t Zwaantje.
Na een welkom door avondvoorzitter René Schepers ging VKA-voorzitter John Koeleman in op de nieuwe VKA-visie waarin met vier kringlopen wordt gewerkt nog meer verdieping, verbreding en inspiratie.
De VKA gaat in deze nieuwe visie leren met vier kringlopen: verbinden met de maatschappij, verbeteren van de ecologie, vernieuwend ondernemen en verbeteren van het rendement.

Vervolgens deelden vier sprekers hun visie om samen te werken aan een  vruchtbare toekomst voor de landbouw in de Achterhoek. De vier sprekers tijdens de Inspiratieavond zijn binnen de VKA betrokken bij één van deze vier kringlopen.Collectieve verantwoordelijkheid

De inleiding van Imke de Boer, hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen bij de WUR, had raakvlakken met alle vier kringlopen. De Boer is bij de VKA betrokken voor het uitwerken en het samen leren en verbeteren binnen de kringloop verbinden met de maatschappij. ‘Als je niets doet, wordt er voor jou gekozen. Trek samen op en kijk naar de draagkracht in een gebied. We moeten elkaar dus vasthouden in plaats van elkaar concurreren. We hebben een collectieve verantwoordelijkheid’, zette ze uiteen.

Grasland als basis

Nick van Eekeren, programmacoördinator Duurzame Veehouderij & Agrobiodiversiteit bij het Louis Bolk Instituut ging in op de kringloop verbeteren van de ecologie. Van Eekeren lichtte toe dat grasland de basis is en blijft van de melkveehouderij. Ook besprak hij de verschillende smaken van gras en ging hij in op de opbrengst van blijvend grasland, productief kruidenrijk grasland en extensief kruidenrijk grasland en voor welke weidevogels deze graslanden aantrekkelijk zijn.


Wat is vernieuwend ondernemen?


Na de pauze ging Onno van Eijk, strategisch adviseur, procesbegeleider en inspirator bij Blikopeners.nu in op de kringloop vernieuwend ondernemen. Wanneer is iets vernieuwend? En wat  is eigenlijk ondernemen? Wat voor de één vernieuwend is, is voor een ander niets nieuws. Wat de één ondernemend noemt, is voor een ander luchtfietserij. Van Eijk liet de aanwezigen nadenken over de vraag: Wat is vernieuwend ondernemen voor mij?De afsluitende inleiding van Frans van den Hurk, melkveehouder in Lieshout, ging over de kringloop verbeteren van het rendement. Van den Hurk, die commissaris en bestuurslid was bij FrieslandCampina, vindt dat boeren geen hobby is. Hij vertelde over zijn efficiënte bedrijfsvoering en toonde cijfers van zijn kritieke opbrengstprijs per 100 kg melk en lichtte toe wat belangrijk is voor het verbeteren van het rendement. ‘Stel prioritieten, denk positief, breng focus aan en denk in kansen en mogelijkheden’, luidde zijn boodschap.

Het cabaretduo Joost en Martijn sloot de avond ludiek af. Verkleed als boer bespraken ze in het Achterhoekse dialect de inhoud van de avond met een knipoog en een flinke dosis humor. Na afloop was er ruimschoots tijd voor napraten en naborrelen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is AH1_0256-web-1024x684.jpgDe VKA dankt alle aanwezigen en sprekers voor hun komst en interactie tijdens de Inspiratiebijeenkomst.