Vruchtbare kringloop, bodem voor de toekomst!

VKA Journaal 3: stikstof en methaan

Deel dit bericht


Het derde VKA Journaal is ook gelanceerd op het VKA YouTube-kanaal. In dit journaal wordt het thema stikstof en methaan bij de kop gepakt.

Klimaat is een grote uitdaging voor iedere ondernemer. In dit VKA Journaal laten we zien hoe ondernemers van de VKA omgaan met het thema stikstof en methaan. Bij stikstof en methaan zijn er maatregelen die bij iedereen kunnen werken, maar ook maatregelen die juist tegenstrijdig aan elkaar kunnen uitpakken. Hoe kom je als ondernemer tot een goede en integrale aanpak op je eigen bedrijf?

In de studio zijn VKA-deelnemers Dubearn Besseling uit Baak en Gerbert Krukerik uit Geesteren te gast. Zij gaan in op welke aanpak op het gebied van stikstof en methaan voor hen toepasbaar en uitvoerbaar zouden zijn.

Als expert schuift Zwier van der Vegte van agro-innovatiecentrum De Marke aan. Hij deelt zijn visie over het thema en geeft tips aan ondernemers. Zijn boodschap is: kijk goed waar je nu staat, maak een plan en leg ook je oor te luister bij collega-ondernemers die al stappen gezet hebben.Reportage uit de praktijk

Tijdens het journaal werd een interessante reportage getoond vanaf het bedrijf van Sander Fisser uit Sinderen, ook VKA-deelnemer.
Fisser maakt deel uit van de VKA-kennisgroep Melk & Klimaat. Hij voert meerdere maatregelen uit op zijn bedrijf die de stikstof- en methaanuitstoot reduceren.

Zo verbouwt hij wintergerst. Dit betekent meer intensief zetmeel in het rantsoen. Dit is makkelijker verteerbaar voor de koe en zorgt voor minder methaanuitstoot. Het voeren van wintergerst heeft volgens Fisser tot gevolg dat je meer gras kunt voeren zodat het aandeel eiwit naar beneden kan. Dit heeft een positief effect op de stikstofuitstoot.

Fisser heeft ook luzerne en klavers toegepast op zijn percelen om stikstof te binden. Hij vertelt over zijn ervaringen, voor- en nadelen en dilemma’s waar hij tegenaan loopt. Ook geeft hij tips aan ondernemers.

Sander Fisser in gesprek met presentator Rene Schepers.


Het journaal wordt afgesloten met een column van Jeroen Hospers van FrieslandCampina die ook zitting heeft in de VKA-kennisgroep Melk en Klimaat.

De kijkopdracht van het derde VKA Journaal vind je hier.

Abonneer gratis

De VKA Journaals zijn in de WhatsApp-groepen van de VKA-studiegroepen gedeeld. Ook staat het journaal op het VKA YouTube-kanaal ‘Vruchtbare Kringloop Achterhoek Liemers’. Abonneren is gratis. Doe dit direct, zodat je ook de komende VKA Journaals niet hoeft te missen!

VKA Journaal 2: Natuurinclusief


VKA Journaal 1: Economie van de duurzaamheid