Vruchtbare kringloop, bodem voor de toekomst!

Vraag en Antwoord

vraagtekenWanneer kan ik het beste mijn grasland vernieuwen? Welke factoren spelen een rol bij bodemverdichting? Waarom gras onder maïs zaaien? Op deze en andere vragen geven we antwoord.

 • Hoe kun je de grasmat het beste aandrukken?
  Onze ervaring is dat het aandrukken van de grasmat met een gladde rol op zandgrond goed kan werken om het perceel wat vaster en egaler te leggen.
 • Wat is het voordeel van gras onder maïs zaaien?
  Als u stikstofuitspoeling wilt voorkomen en de bodemvruchtbaarheid wilt verbeteren zaai dan in juni/juli gras onder de maïs. Het is een bewezen techniek met diverse voordelen. Lees hier meer over deze voordelen.
 • Kun je voederbieten op zandgrond telen?
  Ja dat kan, met name op percelen met een goede vochtvoorziening. Ervaringen vanuit België over teelttechniek, oogst en voederwaarde staan in deze pdf. Een van de deelnemers aan Vruchtbare Kringloop, Arjan Freriks uit Winterswijk, teelde dit jaar voederbieten op een perceel gescheurd grasland in vergelijking met snijmaïs.
 • Wat is het beste tijdstip om grasland te vernieuwen?
  In het algemeen kunnen we een aantal een stelregels benoemen. 1) Als het grasland nog goed produceert is het niet nodig om het te vernieuwen, ook al is het oud. 2) Het is belangrijk om naar de botanische samenstelling te kijken. Als er minder dan 60 – 70% goede grassen in het land staan, is graslandvernieuwing aan te bevelen. 3) Ook bij bodemverdichting is graslandvernieuwing aan te bevelen. Kijk ook eens naar de Herinzaaiwijzer, de online rekenmodule om te bepalen of het lonend is om een graszode te vernieuwen.
 • Veroorzaakt beweiding bodemverdichting?
  Beweiding kan inderdaad ook tot bodemverdichting leiden. Wel is deze verdichting vaak ondieper en daardoor makkelijker door het bodemleven te herstellen dan verdichting door het gebruik van zware machines.  Focus heeft een artikel gepubliceerd over beweidingssysteem; tussengrasgroei en benutting, download het artikel hier.
 • Waarom is het gunstig om paardenbloemen in grasland te behouden?
  Paardenbloemen dragen bij aan een goede bodemstructuur. De gangen van de paardenbloemwortel zorgen bijvoorbeeld voor goede beluchting en afwatering van de bodem. Verder is de paardenbloem ook goed voor de biodiversiteit en daarmee voor de gezondheid van het gewas en vee. Lees nog meer voordelen van paardenbloemen in grasland en de bijbehorende toelichting hier.