Vruchtbare kringloop, bodem voor de toekomst!

Themabijeenkomsten gestart

Deel dit bericht

De eerste themabijeenkomsten van VK-Oost zijn gestart. Tijdens de bijeenkomst ‘Rendement’ worden bedragen gekoppeld aan KLW-gegevens om te bepalen waar de meeste financiële winst te behalen is. Bij ‘Ondernemerschap’ gaat het over ondernemen met mest en mineralen. Deelnemers gaan in gesprek met Christiaan Muilerman uit Oxe en Gerald Elferink uit Tubbergen. Beide melkveehouders gaan in op eigen ervaringen en keuzes op het gebied van mest en mineralen.

Het grote deel van de leden koos ervoor om individueel, dus buiten de eigen studiegroep om, aan te sluiten bij één van de drie themabijeenkomsten. De animo was groot, nagenoeg alle leden meldden zich aan.

Vanuit het partnerschap met VK-Oost werd de bijeenkomst ‘Ondernemen’ door Rabobank begeleid.

De themabijeenkomst bij Gerald Elferink in Tubbergen. Op zijn bedrijf is sinds 2020 een biogasinstallatie in gebruik, waarin 95% dagverse mest en 5% co-producten worden vergist.

Elferink, die samen met zijn vrouw Anne het bedrijf runt, melkt 185 koeien. Tijdens de bijeenkomst vertelde hij onder andere over de hobbels die hij moest nemen voordat hij de installatie in gebruik nam. Met de biogasinstallatie verwarmt het bedrijf de school en het zwembad in het dorp. Via een leiding onder de grond en twee biogasketels op beide locaties leveren ze met biogas gestookt verwarmingswater.