Vruchtbare kringloop, bodem voor de toekomst!

Thema-bijeenkomsten VK-Oost van start; keuze uit ‘Ondernemerschap, ‘Verbinding’ of ‘Rendement’

Deel dit bericht

In januari 2024 starten de VK-Oost themabijeenkomsten. Leden kozen uit één van de drie thema’s ‘Ondernemerschap, ‘Verbinding’ of ‘Rendement’. Deelnemen aan een thema-bijeenkomst kan per studiegroep of individueel.

Wil jij ook eens vrijblijvend aansluiten bij een themabijeenkomst van VK-Oost? Dat kan! Bel of app naar Anne Groot Zevert via tel. 06 83 79 10 94 of mail naar info@vruchtbarekringloopoost.nl







VK-Oost themabijeenkomst ‘Ondernemerschap​’

Ondernemen met ….. Energie & Mineralen

Betaalbare energie en goede meststoffen zijn belangrijk voor elk bedrijf. Met de afbouw van derogatie en transitie naar duurzame energie, wordt die uitdaging steeds groter. Hoe ga je daar als melkveehouder ondernemend mee om? Hoe kun je die uitdagingen, omzetten in kansen voor je bedrijf? En hoe doe je dat op een manier die past: bij jou, bij je bedrijf en bij de plek waar je zit?

In deze themabijeenkomst vertelt Christian Muilerman, melkveehouder uit Oxe, of Gerald Elferink melkveehouder uit Tubbergen, hoe hij is gaan ondernemen met energie en mineralen. Hij vertelt welke opties hij heeft overwogen, welke keuzes hij heeft gemaakt en welke hobbels hij daarbij heeft moeten overwinnen. Hij laat ook zien wat het hem tot nu toe heeft gebracht. Aan de hand van dit verhaal gaan we met elkaar in gesprek.

Iedereen kan ondernemen met energie en mineralen. De vraag is: welke manier past bij jou?  Door met elkaar meer mogelijkheden op tafel te leggen, kan ieder kijken zijn eigen afweging maken: hoe onderneem ik met energie en mineralen? Wat past het best bij mij?

VK-Oost themabijeenkomst ‘Verbinding’

Verbinden met je omgeving – hobby of business?

Verbinding met je omgeving. Je kunt het zien als softe hobby, als noodzakelijk kwaad of als sterk ondernemerschap. Hoe je het ook ziet; verbinding met je omgeving hoort erbij!  Een toekomstgericht boerenbedrijf kan niet zonder. Maar als ondernemende boer of boerin bepaal je natuurlijk zelf hoe je dat doet!

In deze themabijeenkomst kun je je verdiepen in verschillende manieren van verbinden met je omgeving: van samen praten, tot samen werken en van samen ondernemen tot samen investeren. Zoek je verbinding met burgers om ze beter te informeren? Ze tot ambassadeur te maken? Of wil je ze binden als klant? Als vrijwilliger? Als private investeerder? Of gewoon als goede buren? Elke vorm van verbinding heeft zijn eigen specifieke eisen, kansen en valkuilen.

Aan de hand van vier concrete praktijkvoorbeelden bespreken we wat elke manier van verbinding vraagt en wat het je kan opleveren. Daarbij kun je als deelnemer natuurlijk ook je eigen aanpak, ervaringen en vragen inbrengen. Met collega’s ga je op zoek welke manier van verbinden met je omgeving bij jou past en hoe je die slim nog verder kunt versterken.

VK-Oost themabijeenkomst ‘Rendement’

Rendement uit je kringloop?

Leden van VK-Oost gebruiken de cijfers uit de Kringloopwijzer al jaren om meer inzicht te krijgen in hun bedrijf. Maar inzicht in je bedrijf vraagt meer dan die technische cijfers alleen. Je wil de uitkomsten van de kringloopwijzer ook op waarde kunnen zetten (lees €), om te bepalen waar ook de meeste financiële winst te halen is met je kringloopcijfers.
In de themabijeenkomst rendement koppelen we bedragen aan de KLW-overzichten van de deelnemers, en gaan daarover met elkaar in gesprek. Aan de hand van een praatplaat kijken waar op basis van de cijfers van de KLW nog het meest te verdienen valt. Is dat op gebied van de bodem, het voer, het voeren, de koe, de melk of misschien de mest? Waar liggen verdienkansen voor het eigen bedrijf? En sluit dit aan bij datgene waar jij het meeste werkplezier uit haalt? En hoe zit dat op het bedrijf van groepsgenoten?

Als groep duiken we dieper in de cijfers en diepen we een aantal van bovenstaande thema’s verder uit. Uiteindelijk met als doel om zelf te kiezen en in actie te komen. Met welk concreet voornemen ga jij straks naar huis? Hoe verbeter jij het rendement op jouw bedrijf?