De vraag naar graskruidenmengsels groeit sterk. Kruidenrijk grasland biedt kansen om beter bestand te zijn tegen droogte, zorgt voor meer biodiversiteit, kan kosten besparen en kan mogelijk ook nitraatuitspoeling en broeikasgasemissies verlagen.
De kennis over kruidenrijk grasland neemt sterk toe, maar er zijn ook nog veel vragen over teelt- en beheersaspecten en voor- en nadelen. Op 23 februari organiseren VKA, project KLIMEA en ForFarmers een praktijkstudiedag over kruidenrijk grasland.
23 februari 2023
10:00 – 15:00 uur
Kerkemeijer Borculo
De kennis over kruidenrijk grasland breidt zich in hoog tempo uit. Uit diverse onderzoeken in Oost-Nederland komen interessante resultaten, die op de studiedag worden toegelicht door zowel onderzoekers als melkveehouders.
Productief en extensief
Zo zullen resultaten worden gedeeld uit het ‘Living Lab Kruidenrijk grasland’ in de Achterhoek, waarin op 12 VKA-bedrijven onderzoek wordt gedaan naar productief en extensief kruidenrijk grasland als onderdeel van de PPS Duurzame zuivelketen. Wat betekenen deze twee typen kruidenrijk grasland voor de productiviteit en wat draagt het bij aan biodiversiteit?
Opbrengsten en kostenbesparing
Ook op proefbedrijf De Marke lopen twee veldproeven met kruidenrijk grasland. In de ene veldproef worden 10 kruiden zowel in zowel monoteelt als mengteelt onderzocht. Het in stand houden van een kruidenrijk grasland vraagt vakmanschap. Welke kruiden zijn standvastig en kunnen de concurrentie aan in een graskruidenmengsel? Welk kruidenmengsel past bij mijn bouwplan en waar zit de winst voor mijn portemonnee én de bodem?
Droogtebestendigheid
Op de andere veldproef op De Marke wordt in het kader van de PPS KLIMEA onderzocht hoe diverse graskruidenmengsels presteren onder droge omstandigheden ten opzichte van Engels raaigras. De resultaten van deze net opgestarte driejarige proef geven eerste inzichten in opbrengsten en herstel van de verschillende grassen en kruiden, zonder irrigatie en met ondergrondse druppelirrigatie.
Ervaringen
Melkveehouders doen in de PPS DZK en PPS KLIMEA in de Achterhoek samen met onderzoekers kennis op over praktische aspecten van het telen en beheersen van kruidenrijk grasland, waarbij de bedrijfslocatie en het bestaande management veel invloed kunnen hebben op de individuele mogelijkheden voor kruiden. Twee melkveehouders zullen hun ervaringen delen.
Ook wordt ingegaan op financiële voordelen van kruidenrijk grasland. Welke kansen bieden kostenbesparing en beloningen uit de markt en overheidsgelden? Loont het om met kruiden aan de slag te gaan als we verschillende beloningen stapelen?
Aanmelden
Deze studiedag onder leiding van dagvoorzitter John Koeleman (Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers) is gericht op melkveehouders in Oost Nederland, maar ook andere geïnteresseerden zijn welkom. Het programma start om 10.00u en is inclusief (gratis) lunch.
Programma
10.30 uur
Opening door dagvoorzitter John Koeleman (VKA)
10.40 uur
Nick van Eekeren (Louis Bolk Instituut):
‘Productiviteit en biodiversiteit van productief en extensief kruidenrijk grasland’
11.10 uur
Tom Gunnewiik (melkveehouder):
‘Praktijkervaringen met beweiden op kruidenrijk grasland’
11.40 uur
Ruth IJspeert (FrieslandCampina):
‘Beloningen voor kruidenrijk grasland’
12.00 uur
Lunch
13.00 uur
Ronald van Hal (ForFarmers):
‘Slagingskansen van kruiden in grasland’
13.30 uur
Herman van Schooten (Wageningen Livestock Research):
‘Nieuw onderzoek naar opbrengsten van graskruidenmengsels onder droogte omstandigheden’
13.50 uur
André de Groot (melkveehouder):
‘Praktijkervaringen met kruidenrijk grasland bij extensieve bedrijfsvoering’
14.20 uur
Panel discussie
15.00 uur
Afsluiting