Vruchtbare kringloop, bodem voor de toekomst!

Nieuws

Nieuws

‘Een groenbemester teel je niet voor de buren’

Het is belangrijk om juiste keuzes te maken om te komen tot de teelt van een geslaagde groenbemester. Zie een groenbemester als een volwaardige teelt, denk vooraf na over de vervolgteelt en besef dat bovengrondse biomassa niet het belangrijkste is, adviseerden Gerard Meuffels en Albert Jan Olijve tijdens een onlangs gehouden VK-Oost-bijeenkomst op een demoveld in Winterswijk-Ratum. ‘Je teelt een groenbemester niet voor de buren.’Kortom: welke maatregelen kun je inzetten om je mestplanning op orde te krijgen? Ook delen we algemene trends en gaan we in op de maatregelen die oplossingen kunnen bieden op jouw bedrijf.

LEES MEER »
Nieuws

Kennisbijeenkomst over bodemkwaliteit en Open Bodem Index

VK-Oost houdt samen met de Stichting Open Bodem Index (OBI). een kennisbijeenkomst op maandag 2 december. Tijdens de bijeenkomst is aandacht voor de bodemkwaliteit en wordt uitleg gegeven over de Open Bodem Index en welke mogelijkheden dit biedt.
Kortom: welke maatregelen kun je inzetten om je mestplanning op orde te krijgen? Ook delen we algemene trends en gaan we in op de maatregelen die oplossingen kunnen bieden op jouw bedrijf.

LEES MEER »
Nieuws

Drijfmestplanning in de nieuwe realiteit: studiegroepbijeenkomsten november – december:

De melkveehouderij staat voor een belangrijke verandering: een toekomst zonder derogatie en de impact hiervan op onze mestplanning. Tijdens de studiegroepbijeenkomsten in november/december krijg je inzicht in hoe dit jouw bedrijf raakt.
Wat betekent dit voor mestopslag, bemesting, en planning van mestafvoer? Hoeveel drijfmest heb je op 16 februari nog beschikbaar voor de eerste snede? Hoe ga je om met de korting op de kunstmestruimte in NV-gebieden?

Kortom: welke maatregelen kun je inzetten om je mestplanning op orde te krijgen? Ook delen we algemene trends en gaan we in op de maatregelen die oplossingen kunnen bieden op jouw bedrijf.

LEES MEER »
Nieuws

Eerste bijeenkomst boerenkennisgroep Biobased Teelten

De eerste bijeenkomst van de Boerenkennisgroep Biobased Teelten vond op 8 november plaats bij Ons Huis in Hengelo. Tijdens de sessie werden de doelen van de kennisgroep besproken en deelden de deelnemers hun ervaringen met teelttechnieken en kansen voor biobased producten. Er ontstonden discussies over markttoegang, het ontwikkelen van een rendabel verdienmodel en de mogelijkheden om nieuwe gewassen in de bestaande bedrijfsvoering te integreren. De groep gaat zich richten op specifieke thema’s zoals teeltrisico’s, marktontwikkeling en mogelijke afzetkanalen.

LEES MEER »
Nieuws

Maak kennis met VK-Oost op 21 november in Ruurlo

Wil jij meer weten over wat het lerende netwerk Vruchtbare Kringloop Oost (VK-Oost) is en doet en wat een lidmaatschap inhoudt? Kom dan vrijblijvend naar de kennismakingsavond op 21 november a.s. bij Gastronomie De Luifel, Dorpsstraat 11 in Ruurlo. Melkveehouders, akkerbouwers, loonwerkers en andere grondgebruikers zijn van harte welkom.

LEES MEER »
Nieuws

Kennisgroep Kosten Baten Analyse: wat levert rendement op voor welk bedrijf?

Wat kost extensivering van mijn bedrijf? En wat levert het ook op? Hoe zit het met kruidenrijk grasland, kan die investering uit? Kan ik meer financieel rendement halen uit vers gras? En de teelt van mijn eigen krachtvoer, bespaar ik daarmee meer dan het kost? En welke arbeid op mijn bedrijf, in melkveehouderij of neventak, levert uiteindelijk het meeste rendement?

Met dit soort vragen zijn tien VK-Oost leden sinds september aan de slag gegaan in de kennisgroep ‘Kosten-Baten Analyse (KBA)’. In deze groep delen en vergelijken ze naast de technische ook hun financiële gegevens en kijken ze welke investeringen en keuzes rendement opleveren voor welk soort bedrijf.

LEES MEER »
Nieuws

Bijeenkomst Strategische Adviesraad (SAR) van VK-Oost

De Strategische Adviesraad (SAR) van VK-Oost kwam bijeen op donderdag 24 oktober op het kantoor van de Rabobank in Zutphen. Aanwezig waren alle Gouden Partners, het bestuur en de manager van VK-Oost, VALA, Stichting Biomassa, Innovatie Coöperatie, Jaap Gielen (projectleider BES) en Erik Luiten (Agractie / Melkveecollectief)). Op de agenda stond onder het onderwerp ‘de lessen van VK-Oost’ met als doel het vinden van antwoorden op belangrijke strategische, vaktechnische en milieukundige vraagstukken op het gebied van stikstofemissies, broeikasgassen en bodemvruchtbaarheid van VK-Oost-leden en overheid/samenleving door het analyseren van de unieke dataset van VK-Oost.

LEES MEER »
Nieuws

Groepsoverzichten met ruwvoervoorziening, gewasproductie en variaties

Deze week staan de laatste studiegroepbijeenkomsten over klimaatrobuustheid op het programma. De centrale vraag was hoe klimaatrobuust ben jij? Tijdens de bijeenkomsten werd onder andere gekeken naar bedrijfseigen cijfers op het gebied van ruwvoervoorziening en gewasproductie. Ook de variatie tussen jaren en bedrijven is onder de loep genomen. Hoe word je meer klimaatrobuust op het gebied van water, bodem, gewas, dier & stal? VK-Oost kijkt tevreden terug op de bijeenkomsten en dankt de zes gastbedrijven voor hun medewerking.

LEES MEER »
Nieuws

Bijeenkomst over nut en noodzaak groenbemester op 14 november

Het is belangrijk om juiste keuzes te maken om te komen tot de teelt van een geslaagde groenbemester. VK-Oost houdt op 14 november een bijeenkomst voor VK-Oost-leden over groenbemesters samen met maatschap Boeijenk – Liane den Besten. Op dit bedrijf is een demoveld aangelegd met verschillende enkelvoudige en mengsels van groenbemesters. Op 14 november is dit demoveld te bekijken.

LEES MEER »