Vruchtbare kringloop, bodem voor de toekomst!

Individuele inschrijving thema-bijeenkomsten verbinding, ondernemerschap, rendement

Deel dit bericht

In januari staan binnen VK-Oost de themabijeenkomsten op het programma. Voor deze bijeenkomsten kan elk lid zelf kiezen welke bijeenkomst hem/haar het meest te bieden heeft. De bijeenkomsten zijn opgezet vanuit de thema’s verbinding, ondernemerschap en rendement. Elke sessie gaat aan de hand van concrete voorbeelden in op actuele keuzes op het eigen bedrijf.

Mest, de verbindende factor (?!)

Mest is van waarde op elk melkveebedrijf, maar kan ook ineens een grote kostenpost worden. Regels veranderen en zelfs wanneer je het nu voor elkaar hebt, kan het volgend jaar weer anders zijn. Wat doe jij met een teveel aan mest? Hoe sla je het op? Wanneer en naar wie zet je het af? Hoe heb je dit georganiseerd? En voor hoelang? Hoe houd je grip op je kosten? Hoe hou jij je ruwvoerproductie op peil? Ieder zoekt hierin zijn eigen antwoord, want geen situatie is gelijk. 

In deze themasessie kijken we naar verschillende manieren waarop je dit kunt organiseren. Red je het alleen of zou het beter zijn om afspraken met anderen te maken? Werk je samen met een akkerbouwer, regel je het met de loonwerker of heb je een vaste mestdistributeur? Hoe doen anderen dit? Wat zie je nog veranderen de komende jaren?  En hoe speel je daar slim op in? Wat biedt perspectief voor de toekomst?

Met een open blik verkennen we de die opties er zijn. We kijken naar persoonlijke situaties en zoeken naar kansen voor samenwerking, op kleine en grote schaal. We gaan niet op zoek naar dé oplossing voor iedereen, maar zoeken de best passende optie voor ieders eigen bedrijf. Wat past bij jou? Wie of wat heb je daarbij nodig? En wat kunnen we samen? Kortom: kan mest ons verbinden?


Ondernemend kiezen in koeien en grond

De afbouw van derogatie verandert op bijna elk bedrijf de bestaande balans tussen grond en vee. Iedere melkveehouder vraagt zich af: hoe kan ik op mijn bedrijf tot een nieuwe balans komen. Niet alleen qua mineralen, maar ook financieel en bedrijfsmatig. Welke keuzes kan ik maken in hoeveelheid grond en hoeveelheid vee? En welke keuzes passen; bij de ontwikkelingen die op me afkomen, bij mijzelf, bij mijn bedrijf, mijn omgeving en mijn ambities?

Over die vragen gaan we deze themasessie in gesprek. Dit doen we aan de hand van ontwikkelrichtingen voor melkveehouderij van de Rabobank. En aan de hand van het verhaal van vijf melkveehouders die concrete keuzes hebben gemaakt in de hoeveelheid grond en vee op hun bedrijf.
Wat zijn de verschillende richtingen die zij hebben gekozen? Kiezen ze voor innoveren? Extensiveren? Verplaatsen? Verbreden? Omschakelen? Of stoppen ze met de koeien? Hoe kwamen zij tot hun keuze? En hoe bepaal je eigenlijk wat de beste keuze is voor jou en jouw bedrijf? Het beste is voor jou? En wat kun jij leren van deze vijf verschillende richtingen? In de bijeenkomst gaan we daar mee aan de slag. Om uiteindelijk te kunnen kiezen, hoe jij ondernemende keuzes maakt in grond en vee? Hoe kies jij voor toekomst?


Regie op (eigen) rendement

Hoe houd je zelf regie op rendement van je bedrijf, ook wanneer er in de omgeving van alles verandert?  In de  themasessie rendement kijken we vooruit. Welke ontwikkelingen komen er af op jou als ondernemer en je bedrijf?  Hoe raken ontwikkelingen zoals derogatie, klimaatdoelen en grond het rendement op je bedrijf? Hoe houd je hier grip op? En wat kun je omzetten naar een kans om het rendement te verbeteren? Aan de hand van concrete rendementsvragen gaan we hier mee aan de slag: 

  • Wat is bij afbouw van derogatie het rendement van de laatste 10 koeien op je bedrijf?
  • Wat mag een extra hectare (natuur)grond kosten om renderend te zijn op je bedrijf?
  • Wat is het rendement  van een gezonde bodem bij extremere weersomstandigheden en bij veranderende regelgeving?
  • Hoe kunnen  een  afrekenbare stoffenbalans en KPI landbouw je helpen om je eigen bedrijfsrendement te verhogen?

Aan de hand van concrete rekenvoorbeelden gaan we met elkaar aan de slag en in gesprek. Om uiteindelijk een antwoord te zoeken op de vraag: wat heb ik nodig om vanuit Rust naar Regelmaat naar Regie te gaan om het Rendement op mijn bedrijf te behouden en/of te verhogen.