Vruchtbare kringloop, bodem voor de toekomst!

Drukbezochte demo inwerken groenbemester in Hengelo Gld.

Deel dit bericht

Loonwerkers en fabrikanten demonstreerden op 13 maart op een perceel van Agro-innovatiecentrum De Marke in Hengelo Gld. Verschillende technieken voor het mechanisch vernietigen en inwerken van een groenbemester. Te zien waren een ecoploeg, klepelmaaier, messenfrees, biomulch, stoppelcultivator, schijveneg en een rotorkopeg.



Mede door de maatschappelijke discussie over het toepassen van glyfosaat bij het vernietigen van een groenbemester, wordt steeds vaker voor mechanisch inwerken zonder glyfosaat gekozen. Tijdens de demo op De Marke werden verschillende technieken voor het verkleinen en inwerken van een groenbemester gedemonstreerd.  Toelichtingen werden gegeven door akkerbouw-adviseur Gerard Meuffels, Zwier van der Vegte van Agro-innovatiecentrum De Marke en Rick Willemsen van Groeikracht.


Vanuit de mestwetgeving is het zaaien van een groenbemester na de hoofdteelt op zand- en lössgrond verplicht als er geen wintergewas wordt geteeld. Een groenbemester kan ervoor zorgen dat nutriënten zoals stikstof worden vastgelegd en tijdens de winterperiode niet uitspoelen. Deze stikstof is meststof voor het volgende seizoen. Daarnaast levert de groenbemester organische stof, wat de bodem ten goede komt.


Werking en aandachtspunten

Op het maisperceel is afgelopen seizoen onderzaai met Italiaans raaigras toegepast. Tijdens de demo konden de ruim vijftig bezoekers aanschouwen hoe de verschillende machines werkten en met welke resultaten. Het perceel bleek behoorlijk ongelijk, waardoor niet alle technieken even goed uit de verf kwamen, maar desondanks kregen de bezoekers een goed beeld van de werking van de machines en aandachtspunten bij het inwerken zoals diepte en snelheid.


Meer mest naar grasland

‘Maak van je vanggewas een groenbemester. Met het op tijd en goed inwerken van de groenbemester kun je ervoor zorgen dat de mineralen in die groenbemester in juni beschikbaar zijn bij de wortel van de maisplant, zodat je op maisland minder hoeft te bemesten ten gunste van grasland’, luidde de boodschap van Zwier van der Vegte van De Marke.


‘Geef de groenbemester een goede kans. Zaai op tijd en gebruik voldoende zaad. Mengsels met naast rogge en Italiaans raaigras, diverse andere gewassen, zoals bladkool, bladrammenas, gele mosterd en inkarnaat klaver kunnen ook goed werken, ook na natte jaren.’

Volgens Van der Vegte komt met een goed ingewerkte groenbemester tussen de 30 en 60 kg stikstof per ha beschikbaar. Ook draagt een groenbemester bij aan het gehalte effectieve organische stof in de bodem. ‘Hierbij kun je uitgaan van maximaal 400 kg per ha’, aldus Van der Vegte.
Ook is een groenbemester gunstig voor de bodemstructuur en het bodemleven, gaf hij de bezoekers mee.


  • Lees hier het artikel over de demo in Nieuwe Oogst