Vruchtbare kringloop, bodem voor de toekomst!

Ervaringen digitale studiegroep: begeleiders

Deel dit bericht

De digitale studiegroepbijeenkomsten hebben voor- en nadelen. Zowel voor de deelnemers als voor de studiegroepbegeleiders betekent het omschakelen naar een nieuwe manier van werken. Hans Dirksen, Jaap Gielen, Igor Hoogakker en enkele deelnemers delen hun ervaringen over de nieuwe opzet met ons.

Het team van DMS heeft alle zeilen bijgezet om van bijeenkomsten om te schakelen naar digitaal. Per groep hebben we video’s, een groepsoverzicht, een vragenlijst en instructie hoe WhatsApp op de computer te zetten gemaakt en verstuurd. Op de vooraf geplande middagen is er via WhatsApp gecommuniceerd. Hans Dirksen: “Ik heb van mijn hele leven nog nooit zoveel en zo snel moeten typen! Bij de ene groep was de discussie wat pittiger dan bij de ander. Net als op een live bijeenkomst is het essentieel dat de deelnemers zich goed voorbereiden. Alleen dan kan diepgang in de bijeenkomst worden bereikt. Dit verschil merk je als begeleider direct.”

Telefonisch overleg
Jaap Gielen koos voor het versturen van de overzichten met per deelnemer een korte toelichting op zijn of haar KringloopWijzer-resultaten. Hij startte de toelichting met een plus en een verbeterpunt waar de VKA-deelnemer mee aan de slag kan in 2020. Jaap bood zijn groepen de mogelijkheid om telefonisch met hem te overleggen. Daar is overigens niet veel gebruik van gemaakt. Voor een aantal van zijn deelnemers was het overzicht met toelichting van Jaap al helemaal helder. Voor anderen speelde de hectiek van de eerste snede en het land klaar maken voor het mais zaaien een rol.

Video’s en geluidsopnames
Ook Igor Hoogakker heeft veel tijd gestoken in de alternatieve opzet. Een algemene video-opname per groep en een kortere geluidsopname [soort podcast] waarin sterke punten per deelnemer werden geprezen en een vraag hoe men met een aantal punten komend jaar aan de slag gaat.

Dat is een aantal van de deelnemers uit zijn studiegroep goed bevallen. Een prettige stem geven zij aan, overzichtelijk met highlights uit de overzichten. Het werk wat Igor er in stopte werd daarom zeer gewaardeerd, ondanks de drukke periode waar deelnemers momenteel in zitten.

Opnieuw bekijken en luisteren
Het leuke van de films, geluidsfragmenten of Whatsappgroepen is dat het nog eens op een later moment rustig wordt terug gelezen, geluisterd of gekeken. Een aantal deelnemers geven aan dit prettig te vinden. Zo zie je maar dat elk nadeel ook een voordeel heeft.

De reflectie van verschillende deelnemers op de digitale studiegroepen bevat een rode draad: Mooi initiatief gezien de omstandigheden, maar we missen de discussie met onze collega’s. De ontmoetingen tijdens studiegroepen zijn onmisbaar! We zijn blij om dat te horen! Dus komend najaar is iedereen aanwezig bij de studiegroepbijeenkomst. Want ‘live’ elkaar treffen is nog altijd veel waardevoller dan welke digitale vorm dan ook. We kijken ernaar uit om iedereen in goede gezondheid te zien in het najaar!

Namens de studiegroepbegeleiders