Vruchtbare kringloop, bodem voor de toekomst!

Eindbijeenkomst Samenwerken akkerbouw melkvee in de Achterhoek

Deel dit bericht

‘Samenwerking tussen veehouderij en akkerbouw in de Achterhoek draagt bij aan duurzame bedrijfsvoering en goed bodem- en grondbeheer.’
Op dinsdag 4 februari presenteren de GLB-pilot Moderne Kringlooplandbouw en PAVEx Achterhoek samen hun resultaten vanuit de twee projecten. Beide projecten hebben zich afgelopen vier jaar gefocust op samenwerking tussen akkerbouwers en veehouders in de Achterhoek. In deze bijeenkomst zullen de geleerde lessen met de aanwezigen gedeeld worden. Daarnaast is er voldoende ruimte om elkaar te ontmoeten en over dit onderwerp verder te praten.


Aanmelden kan via DEZE LINK.

De middag, die plaatsvindt op Agro-innovatiecentrum De Marke (Roessinkweg 2, Hengelo Gld), zal een mix zijn van teeltechnische kennis en economische resultaten van samenwerking.

Teelt, financieel en communicatie

In zes pilotgebieden is in de afgelopen drie jaar binnen deze projecten de samenwerking tussen akkerbouwers en veehouders in de Achterhoek verkend. Daarbij is zowel ingezoomd op de teeltechnische kant, financiële kant als communicatie kant van samenwerking.

Op 4 februari organiseren de pilots gezamenlijk een bijeenkomst om deze en andere resultaten uit de pilots te delen. Deze middag zal plaatsvinden op Agroinnovatiecentrum De Marke, Roessinkweg 2 in Hengelo (Gld.) en is bedoeld voor boeren, erfbetreders en andere geïnteresseerden uit de Achterhoek.

Het programma

De middag start met een korte toelichting van de belangrijkste geleerde lessen in de pilots, dit doen we samen met de betrokken boeren. Dat samenwerken vooral gaat om een goede communicatie is een van de belangrijke leerpunten. We vervolgen de middag met Agritraining die ons meeneemt in het belang van communicatie in de samenwerking.

Daarnaast is één van de belangrijke leerpunten is de bedrijfseconomische en milieutechnische bijdrage die samenwerking kan hebben. We gaan deze middag dan ook inhoudelijk in op de effecten en prestaties van een gecombineerde akkerbouw-melkvee vruchtwisseling. Daarbij zal Maarten Kik (WUR) met een voorbeeld toelichten waarom samenwerking economisch interessant kan zijn. Marie Wesselink (WUR) zal ingaan op hoe je samenwerking kan vormgeven waarbij je stikstof verliezen beperkt.

Na afloop is er voldoende tijd om met elkaar in gesprek te gaan bij de borrel om 15.30 uur.

  • 13.00 uur: Opening

  • 13.15 uur: Resultaten GLB pilot en PAVEx

  • 13.45 Communicatie in de samenwerking (Didi Stoltenberg, Agritraining en Coaching)

  • 14.30 uur: Effecten en prestaties van een gecombineerde akkerbouw-melkvee vruchtwisseling
    ( Maarten Kik en Marie Wesselink, WUR)

  • 15.30 Afsluiting en borrel


Aanmelden

Aanmelden kan via deze link.