In het kader van de GLB-pilot Moderne Kringlooplandbouw met een nieuw gebiedsgericht gemengd bedrijf vond op 8 juli een bijeenkomst plaats in het teken van samenwerking tussen akkerbouwers en melkveehouders in toekomstgericht bodembeheer. De demo werd samen georganiseerd met DAW (Deltaplan Agrarisch Waterbeheer)-demobedrijven en Pavex (Pilot Akkerbouw Veehouderij in Experimenteergebieden). In het project verkennen de deelnemers de samenwerkingsmogelijkheden. Diverse machines werden gedemonstreerd en ook werd besproken dat goede vruchtwisseling een slimme opeenvolging van teelten op basis van de vrijkomende stikstof en de stikstofbehoefte van het volgende gewas betekent.
–> Binnenkort verschijnt op deze website een video over de gehouden demo met daarin de machines en interviews met onder andere Bert Zweverink en Bert Wissels.
Theo Zweverink werkt samen met Bert Wissels, melkveehouder in de buurt van Hengelo (Gld.). Naast de praktische kant van de samenwerking op het vlak van het gebruik van elkaars percelen, de afzet van mest maken ze ook gebruik van elkaars kennis.
Zo voert Theo de meer bouwland-gerelateerde werkzaamheden uit. Samen bespreken zij het bouwplan, de teelt en de grondbewerking. Beide ondernemers zijn innovatief en willen graag nieuwe technieken en teelten uittesten. Zo teelde Theo voor Bert vorig jaar verschillende rassen voederbieten en veldbonen en heeft Theo dit jaar een perceel cichorei. Wat hen in elkaar enthousiasmeert in de samenwerking is interesse en te willen leren, experimenteren.
Laatste jaar pilot
Tijdens de demo was aandacht voor het gebruik van:
• een wiedeg (niet gedemonstreerd, mais was al te hoog op), vooral van toepassing voor de opkomst van de mais. Belangrijk is om vlak land te hebben. Voordeel van de hydraulisch in te stellen druk dat de machine naar de omstandigheden kan worden aangepast en zo ingesteld dat met het trillende effect van de tand de grond op de plek blijft.
• Twee camara-gestuurde schoffelmachines. De Carrée schoffelmachine en het Einbock Chopstar-Twin schoffelsysteem. Deze machines zijn in te zetten na het wiedeggen na opkomst van de mais. Het cameratoezicht is er om de machine in het spoor te houden.
• Rumex spotsprayer voor pleksgewijze bespuiting van zuring. Op basis van algoritme herkenning van zuring waardoor deze heel pleksgewijs camera-gestuurd kan worden bespoten. Spuit met 90 doppen, levert een reductie van gewasbeschermingsmiddelen van 90%.
Laatste jaar pilot
In het laatste jaar van de pilot staat de kennis uitwisseling vooral in het teken van het beter benutten van de stikstof die in de bodem zit. Hiervoor worden op verschillende tijdstippen N90-monsters genomen. De meting in het voorjaar is niet uitgevoerd omdat uit de najaarsmeting al bleek dat de stikstof die nog in de bodem aanwezig was door de vele regen was weggespoeld.
Vertrouwen
Zowel Theo als Bert zien meer kansen in de toekomst voor de samenwerking tussen melkveehouders en akkerbouwers. Dit enerzijds voor het beter benutten en afzetten van de rundveedrijfsmest (o.a. door wegvallen van de derogatie).
Voor een goede samenwerking is het belangrijk dat je vertrouwen in elkaar hebt en dat je goed met elkaar overweg kunt. Soms moet je ook gezamenlijk dealen met slechte omstandigheden, je moet dan verder kunnen denken dan alleen het eigen belang. Zowel Bert als Theo werken naast deze samenwerking ook nog samen met andere akkerbouwers en melkveehouders.
Voordeel van jong grasland
Goede vruchtwisseling betekent een slimme opeenvolging van teelten op basis van de vrijkomende stikstof en de stikstofbehoefte van het volgende gewas. Hierbij wordt ook gekeken naar de rol van jong grasland in het bouwplan.
Een teelt van 3 jaar (kruidenrijk) gras afgewisseld met 3 jaar akkerbouw is voor de Achterhoek doeltreffender dan blijven grasland, geven deelnemers tijdens de demo aan. Door droge zomers komt de productiviteit van grasland onder druk te staan waardoor ook de stikstof niet goed benut kan worden. Door grasland op te nemen in het bouwplan vindt vernieuwing plaats en wordt de vrijkomende stikstof benut door de volgende stofstofbehoeftige gewas. Denk hierbij aan de teelt van voederbieten en of mais met een goed vanggewas.