Vruchtbare kringloop, bodem voor de toekomst!

De vier VK-Oost thema’s in de praktijk: thema ‘Verbinding’

Deel dit bericht

Melkveebedrijf Heijink VOF in Laren

Zuivelboerderij Hof zum Walde in Spijk

VK-Oost werkt samen met leden en partners aan een vruchtbare toekomst en onderscheidt daarbij vier thema’s. Het basisthema is ‘Kringlopen sluiten’. Daarnaast zijn er drie keuzethema’s.

‘Verbinding’ is één van deze drie. Hoe verbind je je met elkaar en met je omgeving?
Lees hoe VK-Oost-leden melkveebedrijf Heijink uit Laren en zuivelboerderij Hof zum Walde uit Spijk met ‘verbinding’ bezig zijn.


Wat houdt het VK-Oost-keuzethema ‘Verbinding’ in?


Als bedrijf zit je niet op een eiland. De toekomst van het bedrijf hangt samen met een goede verbinding met die omgeving. Want wat je als bedrijf bijdraagt aan voedselvoorziening en aan een vitaal platteland telt pas echt, als die waarde door de omgeving wordt gezien en beloond.

Verbinding met je omgeving kan gaan om een goede samenwerking met collega’s, een goede band met de buren en de gemeente en een hechte band met de burger/consument. Verbinden doe je allemaal op je eigen manier. Soms is dat best lastig, zeker wanneer mensen echt anders denken. Maar beter verbinden kun je leren.

Het vraagt om durven vertellen, laten zien en leren luisteren. Door met elkaar die verbinding te versterken, draagt iedereen zijn steentje bij. Vaak ontstaan daaruit weer nieuwe kansen en mogelijkheden. Zo houd je ruimte voor de landbouw, midden in de samenleving.


Melkveebedrijf Heijink VOF in Laren

In Laren hebben de broers Gerben en Leon Heijink een melkvee- en zuivelbedrijf. Gerben en Leon kwamen in 2011 in maatschap met hun ouders. Gerben woont met zijn gezin op het bedrijf, Leon en ouders Wim en Gera wonen iets verderop. Wim werkt nog dagelijks mee op het bedrijf.
In 2020 is de zuiveltak opgestart, die grotendeels door Gerbens partner Manon gerund wordt, aangevuld met een parttime arbeidskracht.


Voor de maatschappij willen ze graag laten zien wat ze doen en hoe ze het doen. Dit vinden ze belangrijk en daar zijn ze trots op. Hiermee willen ze een bijdrage leveren aan het imago van de Nederlandse boer. Het valt op hoe geïnteresseerd mensen zijn in de boerderij. Hun doel is dat bezoekers hun verhaal onthouden en dit vertellen tijdens visites en op verjaardagen. De melkveehouders begonnen kleinschalig met de zuiveltak. Het afzetgebied is nu groot en daarin willen ze nog iets uitbreiden, want daarin zien ze potentie.


Zuivelbedrijf Hof zum Walde in Spijk

Emiel en Esther Stam en hun kinderen Julian en Frederique hebben in Spijk een melkveebedrijf met 120 melkkoeien en 65 stuks jongvee. Sinds vijf jaar verzuivelen ze zo’n 10 procent van hun melk tot een ruim assortiment zuivelproducten. Met hun eigen zuivel wonnen ze de afgelopen jaren diverse prijzen.

Een tijd maakten ze ook eigen kaas, maar dit wordt nu tijdelijk door een mobiele kaasmakerij gedaan. Het streven is om dit weer op te pakken, maar omdat zuivel en kaas niet gelijktijdig in één ruimte gemaakt mogen worden, is dit, gezien de stijgende vraag naar hun zuivel, lastig in te plannen.
Er zijn ook plannen om eigen vlees en honing te gaan verkopen. Negen (boerderij)winkels verkopen de producten van Hof zum Walde. Deze winkels zijn in de buurt, maar ook in Doornenburg, Strijen en op Schouwen-Duiveland.

In hun ruime boerderijwinkel verkopen ze naast hun eigen assortiment ook andere streekproducten.
Afgelopen jaar is de boerderijwinkel uitgebreid naar 100 m2. In het ‘oude’ winkelgedeelte is nu een horecagedeelte gemaakt waar koffie, thee en zelfgemaakte taarten op de kaart staan. Ook grenst een terras aan de winkel.

Esthert en Emiel Stam.


De kruiden die Emiel zaait zijn bijzonder én prijzig. Het doel is onderscheidend te zijn en nog gezondere melkproducten te maken. In de kruidenpercelen staan zo’n dertig verschillende soorten kruiden, zoals beemdkroon, veldsalie, wilde margriet en esparcette.

Een speerpunt van het bedrijf is het optimaliseren van de veestapel op het gebied van duurzaamheid, waaronder het doorkruisen met Brown Swiss. Dit doen ze ook met het oog op de smaak van kaas en zuivel.

Bedrijfsflyers

Beide melkveebedrijven deden op 15 september 2023 mee aan Loeren bij de Boeren van VK-Oost. Hiervan werd een bedrijfsflyer gemaakt met daarop informatie over het bedrijf, het thema en bedrijfskengetallen.


Bekijk hier de flyers van deze bedrijven: