Vruchtbare kringloop, bodem voor de toekomst!

Afscheidswoord van vertrekkend bestuurslid Toon Hulshof uit Lievelde

Deel dit bericht

Toon Hulshof heeft tijdens de algemene ledenvergadering afscheid genomen als bestuurslid. Toon werkte de afgelopen jaren mee aan de verzelfstandiging van VKA. Hij kijkt voldaan terug en heeft veel vertrouwen in de toekomst van VKA. ‘Er is in de breedste zin van de kringloop in de Achterhoek nog heel veel mogelijk.’


‘De VKA is een prachtige club’

De afgelopen vier jaar heb ik mij in mogen zetten voor een verzelfstandiging van het project VKA.

De exacte datum waarop mij gevraagd werd om na te denken over een doorstart van het project VKA naar een zelfstandige organisatie weet ik niet meer precies, maar het zal ergens begin 2017 geweest zijn. Toen nog in klein  gezelschap met onder andere Carel de Vries, Henk Jolink en Sander Fisser dachten we na over of en hoe het verder zou moeten gaan met VKA als de financiering van het project af zou lopen in 2020.

Dat het project een vervolg moest krijgen in wat voor vorm dan ook stond voor ons al snel vast. VKA als een unieke samenwerking en leeromgeving in de Achterhoek voor de leden-melkveehouders en voor de samenwerkingspartners zoals Provincie Gelderland, Vitens, FrieslandCampina en ForFamers en wie maar verder wil bijdragen aan de toekomst van onze melkveehouders. Een win-win situatie voor allen die samenwerken.


Grote stappen gezet

Na deze verkenning zijn we met een groep enthousiaste melkveehouders, die door Carel en Henk bij elkaar zijn gebracht, verder gegaan met de ontwikkeling van het zelfstand vervolg van VKA. Allemaal vanuit een intrinsieke motivatie dat zoiets unieks en moois als VKA niet mag eindigen als het project in januari 2020 afloopt.
De eerste bijeenkomst van deze groep zal ongeveer een jaar later geweest zijn, begin 2018. Na veel bijeenkomsten van het toekomstige bestuur, inclusief Carel en Henk, met de nodige discussies, liters koffie en af en toe een gebakje, was de oprichting van de Vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek op 1 maart 2019 een feit. Carel en Henk namen geleidelijk meer afstand en het bestuur ging op eigen kracht verder.

Inmiddels zijn we twee jaar verder sinds de officiële oprichting van de vereniging en hebben we grote stappen gezet in de ontwikkeling van de vereniging VKA. We hebben een enthousiast boeren-bestuur en een professionele werkorganisatie als ondersteuning van het bestuur om te zorgen dat alles wat we uitdenken ook vorm en inhoud krijgt.


Dank voor vertrouwen en de ervaring

Vanwege mijn beschikbare tijd heb ik eind 2020 aangegeven om te stoppen als bestuurslid van de VKA. Wij zijn thuis op ons bedrijf begonnen met een tweede tak met onder andere de verkoop van verse melk, eigen rundvlees en bloemen en dat vraagt dat ik keuzes moet maken. Met een beetje pijn in het hart, maar zeker ook met een voldaan gevoel neem ik afscheid van het bestuurswerk van VKA. Ik ben blij dat we twee nieuwe enthousiaste bestuursleden aan het bestuur kunnen toevoegen en ik blijf dan ook met veel vertrouwen lid van VKA. Ik weet zeker dat we de grenzen van onze ontwikkeling nog lang niet hebben bereikt. Er is in de breedste zin van de kringloop in de Achterhoek nog heel veel mogelijk.

Ik wil iedereen bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen en wens het huidige en toekomstige bestuur alle geluk en wijsheid voor de toekomst toe. Dank jullie wel voor deze prachtig ervaring!

Groeten,

Toon Hulshof

John Koeleman en Toon Hulshof